Dynamics NAV is de basis voor de meest complete bedrijfssoftware die u voor uw bedrijf kan vinden!

CASE: NIBOTECHNICS

 Na de management buy-out zag engineeringbedrijf Nibotechnics uit Hamont-Achel zich genoodzaakt om op heel korte termijn te investeren in een ERP-pakket. Met de zoektermen prijs, termijn en productiefunctionaliteit kwam Nibotechnics al snel uit bij Microsoft Dynamics en IT-partner Offimac. Na een supersnelle implementatie geniet Nibotechnics nu van een geoptimaliseerde voorraad en gestroomlijnde facturatie. Er zal nog verder gewerkt worden aan de automatisering van de productie en een verdere professionalisering van de verkoopprocessen.

 

Nibotechnics uit Hamont-Achel is een engineeringbedrijf met diverse activiteiten. Het is in de eerste plaats gespecialiseerd in de productie en verkoop van zwembadliften, maar produceert ook goederen in opdracht van derden. Nibotechnics beschikt over een eigen stralerij en lakkerij (poederlak). Hiermee levert het gelakte producten aan ArjoHuntleigh van de Getingegroep, waar Nibotechnics tot de management buy-out in september 2011 nog deel van uitmaakte. Het bedrijf is gelegen in Hamont-Achel.

Directeur Niels Bollen: “Vanaf dag één na de MBO waren wij al aan het produceren en leveren. In tegenstelling tot een bedrijf dat start vanaf nul maakten wij meteen een doorstart naar een vrij hoog niveau, met 2500 actieve artikelen. Het was dan ook belangrijk om heel snel te beschikken over een efficiënt bedrijfsbeheersysteem voor administratie, voorraad en productie. Het tijdsbestek was hierbij prioriteit en ik wilde ook perfect op voorhand weten hoeveel het zou gaan kosten. Als nieuw opgestarte onderneming kon ik me immers geen negatieve financiële verrassingen veroorloven.”

 

Offimac schenkt klare wijn
Nibotechnics werkte onder ArjoHuntleigh met Lawson M3, maar dit pakket was geen optie voor Niels Bollen: “Lawson M3 is veel te uitgebreid en ook te duur voor ons. Wij zochten meer iets op maat van de KMO, met veel standaard-functionaliteit voor productie. Microsoft Dynamics kwam om die reden al vrij snel in ons vizier. Microsoft partner Offimac was dan weer de enige die de korte oplevertermijn kon hardmaken binnen een vast budget. Offimac heeft bovendien al veel ervaring met productiebedrijven en ontwikkelde daar enkele standaardmodules voor. Bovendien is Offimac klein genoeg om flexibel te zijn en groot genoeg om te blijven bestaan. De afspraken waren van bij het begin duidelijk en de samenwerking voelde goed aan.”

Na de ondertekening ging Offimac meteen aan de slag en in amper zes weken tijd – voor implementatie en opleiding – kon Nibotechnics live gaan met Microsoft Dynamics.

 

Magazijn op punt
Nibotechnics heeft twee magazijnen: één voor palletten en één voor klein materiaal. Onder ArjoHuntleigh waren de magazijnmedewerkers al gewoon om met een ERP-systeem te werken. De overschakeling naar Microsoft Dynamics verliep dan ook erg vlot en de medewerkers zijn erg te spreken over de gebruiksvriendelijkheid van het pakket, dat een pak flexibeler te hanteren is dan het vorige.

De locaties worden door de mensen zelf ingegeven, Microsoft Dynamics genereert de pickbladen, zorgt voor de voorraadbewaking en berekent automatisch de bestelvoorstellen. In de toekomst denkt Niels Bollen erover om met scanners te werken voor de picking.

 

De toekomst
Het eerste doel van de implementatie was de activiteit te verzekeren: verkoop, voorraad en boekhouding moesten eerst op punt staan. In de loop van 2012 zal Offimac de productie (engineering) onder handen nemen.

“Het is de bedoeling dat een verkooporder via de planning wordt omgezet in een productieorder, en na vrijgave in een pakbon en bijhorende factuur. Eén waterdicht systeem waarin geen informatie kan verloren gaan. De productiemodule is hiervoor al aangekocht, maar we hebben gekozen voor een stap-voor-stapimplementatie, om de eigen organisatie niet te zwaar te belasten”, vertelt Niels Bollen.

Andere punten in het stappenplan zijn de implementatie van de CRM-module voor offertes en contactbeheer en de automatisering van de stralerij en lakkerij.

 

Over Microsoft Dynamics
“Microsoft Dynamics is erg gebruiksvriendelijk, je raakt er snel wegwijs in. Je hoeft geen computerexpert te zijn of snelcodes van buiten te leren om alles fatsoenlijk terug te vinden. Het pakket laat ook toe om snel lijstjes te exporteren naar Excel, dat is handig voor alle afdelingen. Op die manier kunnen we toch onze eigen rapporten opstellen zonder dat we meteen hoeven te investeren in een rapportagetool,” aldus Niels Bollen.

Voor de prijs van een middenklasse wagen beschikken wij over een Microsoft ERP-systeem dat onze leverbetrouwbaarheid garandeert en onze voorraadkosten verlaagt. De klanten zijn er zeer tevreden van. Offimac heeft dit vakkundig aangepakt.

Niels Bollen

CEO, Nibotechnics

ONTDEK HIER MEER OVER ONZE OPLOSSINGEN VOOR DIGITALISERING

GECONTACTEERD WORDEN?