Dynamics NAV is de basis voor de meest complete bedrijfssoftware die u voor uw bedrijf kan vinden!

CASE: E-MAX

 E-MAX is een onderneming, actief in de extrusie van aluminiumprofielen. Het bedrijf keek uit naar een geïntegreerde bedrijfsoplossing die modern, budgetvriendelijk en snel implementeerbaar zou zijn. De keuze viel op Microsoft Dynamics, dat door informaticapartner Offimac geïmplementeerd werd. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 25% groeide E-MAX uit tot een uit de kluiten gewassen KMO, verdeeld over drie vestigingen in België en Nederland. Vandaag draagt Microsoft Dynamics bij E-MAX bij tot een vlotte afhandeling van de bedrijfsprocessen – van orderverwerking en capaciteitsplanning tot transportvoorbereiding. In een markt die snel verandert, waardeert E-MAX vooral de flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid van het Microsoft Dynamics-platform en de vlotte samenwerking met informaticapartner Offimac.

 

De overname van E-MAX door de bekende industrieel Jos Vaessen in 2001, gaf de commerciële slagkracht van het nog jonge extrusiebedrijf een extra duw in de rug. Tussen 2001 en 2008 is E–MAX ieder jaar met gemiddeld 25% gestegen en het bedrijf werd verschillende jaren na elkaar uitgeroepen tot een Trends Gazelle in Limburg.

 

Hoe het allemaal begon
E-MAX wilde bewust gaan voor een standaardoplossing en geen maatwerk. Als jong bedrijf kon het haar processen immers makkelijk aanpassen aan de nieuwe software. De keuze viel uiteindelijk op het Microsoft Dynamics platform. Informaticapartner Offimac uit Hasselt werd aangesteld om het pakket te implementeren en aan te passen aan de specifieke wensen van E-MAX– wat dankzij de standaardfunctionaliteiten van de add-on module Offimac Manufacturing vlot kon verlopen.

 

Gebruiksvriendelijkheid bij commerciële en financiële opvolging
Robert Zegveld, Commercieel directeur bij E-MAX: “Microsoft Dynamics biedt alles wat een echt ERP-pakket moet doen, maar met de gebruiksvriendelijkheid en de flexibiliteit erbovenop. Je hebt geen uitgebreid team nodig om het pakket te onderhouden. En een nieuwe medewerker heeft zelfs geen opleiding nodig om met het pakket te leren werken: een beknopte handleiding volstaat.”

Dankzij Microsoft Dynamics verloopt de commerciële afhandeling van projecten bijzonder vlot. Marc Roosen, Financieel en Administratief Manager bij E-MAX: “Een factuur wordt in een handomdraai gemaakt zodra een bestelling naar de klant vertrekt: alle informatie zit immers al in het systeem. En met enkele muiskliks kunnen we desgevallend gegevens exporteren naar Excel om ze daar verder te analyseren.”

“Als commercieel verantwoordelijke wil ik op een snelle manier toegang krijgen tot de actuele status van de Order Intake. Jet Reports, een extra tool bovenop Microsoft Dynamics, zorgt ervoor dat ik dagelijks de juiste rapporten op mijn bureau krijg”, voegt Robert Zegveld eraan toe.

 

Productieproces
Het productieproces in een extrusiebedrijf als E-MAX is vrij eenvoudig, al schuilen hier en daar toch addertjes onder het gras. Als grondstof dienen zware aluminium staven die door verhitting kneedbaar gemaakt worden en vervolgens door een matrijs geperst worden tot de aluminium profielen in de door de klant gewenste vorm.

Indien het een nieuwe matrijsvorm betreft, wordt de bestelling door de klant meestal vergezeld van een tekening die het gewenste profiel in detail beschrijft. De eerste productiecyclus resulteert dan in een proefversie, vergezeld van de nodige meetrapporten die aan de klant voorgelegd worden alvorens tot de effectieve productie over te gaan.

 

Capaciteitsplanning
Informaticapartner Offimac bracht in Offimac Manufacturing een aantal functionaliteiten onder die niet als standaardfunctionaliteit in Microsoft Dynamics aanwezig waren. Zo werd voorzien in de mogelijkheid om de capaciteitsplanning van de machines efficiënt te beheren.

Robert Zegveld: “E-MAX heeft meerdere productielijnen. Onze doelstelling is om ervoor te zorgen dat we onze productiecapaciteit maximaal benutten. Daarom moeten we steeds een zicht hebben op de huidige bezetting van de machines en bij bestellingen van klanten de nodige capaciteit onmiddellijk kunnen reserveren. Het systeem kwijt zich uitstekend van deze taak.”

 

Nabehandeling
Na de extrusie zelf ondergaan de aluminiumprofielen nog verschillende bewerkingen: het strekken, het versnijden op de juiste lengte, een hardingsproces en tenslotte het verpakken en klaarzetten voor transport. In een aantal gevallen worden de profielen nog extern nabehandeld, o.a. door door poedercoaten of anodiseren.

Microsoft Dynamics zorgt ervoor dat ook de nabehandeling van de artikelen vlot verloopt en wordt ingezet bij verschillende controles. Zo moeten sommige afgewerkte profielen, alvorens tot verpakking over te gaan, worden gewogen. Het is Microsoft Dynamics dat dit proces mee aanstuurt: de informatie van de weegschaal wordt automatisch doorgestuurd naar Microsoft Dynamics, dat de informatie van de weegschaal vergelijkt met het voorziene gewicht dat bij de bestelling werd ingegeven.

Ook bij het klaarzetten voor transport is Microsoft Dynamics vandaag een onmisbaar hulpmiddel: “Het systeem zorgt ervoor dat je artikelen kan groeperen zoals je zelf wil. Weinig bedrijven kunnen zeggen dat één persoon op één dag tijd 15 vrachtwagens kan afwerken”, zegt Zegveld.

 

Inspelen op marktveranderingen
E-MAX onderging al heel wat veranderingen. “Overnames, uitbreidingen, nieuwe marktbehoeften… Als KMO moet je snel kunnen inspelen op veranderingen in de marktomstandigheden. En Microsoft Dynamics is net een platform dat je toelaat om snel in te spelen op die veranderingen”, stelt Robert Zegveld.

Eén concreet voorbeeld van die nieuwe marktbehoeften is hoe E-MAX omgaat met voorraad. Het bedrijf moet niet enkel de voorraad in eigen magazijnen onder controle houden, maar plaatst vaak goederen in consignatie bij externe bedrijven waar ze nog een nabehandeling ondergaan. Ook dit aspect van de logistieke afhandeling moet door het bedrijfssysteem gecontroleerd worden.

 

Samenwerking met Offimac
Robert Zegveld: “Bij E-MAX zijn we echte ondernemers gebleven: eens een beslissing genomen is, gaan we ook snel tot de actie over. Onze informaticapartner Offimac deelt eigenlijk onze mentaliteit en speelt samen met ons steeds kort op de bal. Wat daarbij enorm helpt is dat zij onze business uitstekend begrijpen en proactief met ons meedenken. En mede daardoor werken wij ook al meer dan 20 jaar succesvol en met plezier samen.”

De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij al onze bedrijven aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, boekhouding etc.

Al meer dan 20 jaar werken we succesvol en met plezier samen.

Robert Zegveld

Sales Director, E-MAX Aluminium

ONTDEK HIER MEER OVER ONZE OPLOSSINGEN VOOR DIGITALISERING

GECONTACTEERD WORDEN?